Tariş İncir Birliği | 1915

İncir İşletmesi

İncir İşletmesi

 

İncir İşleme ve Depolama Tesisi

1943 yılında Alsancak/İzmir’de faaliyetine başlayan Tariş İncir İşletmesi, 2006 yılından itibaren faaliyetini depolama ve işleme üniteleri bir arada olmak üzere, Aydın İli, Germencik İlçesi’nde 60.000 m2 arazi üzerine kurulan, 43.000 m2  kapalı alanlı, günümüz teknolojik koşullarına uyumlu, 12.000 ton/yıl hammadde depolama ve 15.000 ton/yıl incir işleme kapasitesine sahip olan İncir İşleme ve Depolama Tesisi’nde, TS-EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, TS-EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, Helal, Kosher,  BRC Food  ve IFS Food Sertifikalarının ışığında oluşturulmuş Kalite ve Gıda Güvenliği Yönetim sisteminin güvencesi altında özenle işlenen kuru incir ürünlerinin, Türkiye’nin tüm bölgelerine ve dünya çapında bir çok ülkeye satışı yapılmaktadır. 

Germencik İncir İşleme ve Depolama Tesisinde, iç ve dış piyasa alıcı talepleri doğrultusunda farklı ambalaj tiplerinde kuru incir, incir ezmesi, küp kesik incir, kuru incir lokumu, kuru kayısı, küp kesik kayısı, draje, incir reçeli, aromalı lokum, şerit kesik incir ve cevizli bademli ezme üretimi gerçekleştirilmektedir. 

Tariş İncir Birliği, iç ve dış piyasalarda Tariş ve İntasko markalarının kalite ve güvenilirliğinin devamlılığını sağlamak amacıyla, uygunsuzlukların önlenmesi, gelişen hijyen ve kalite standartlarına uyum ve müşteri memnuniyeti için, üretim koşullarını gelişen teknolojik ekipmanlar ile donatmaktadır.
 

İncir İşleme ve Depolama Tesisi Üretim Aşamaları

Bir yıl boyunca emek, alın teri ve özenle üretilen incirler, Tariş İncir Birliği kooperatiflerinde kooperatif eksperleri tarafından kalite standartlarına göre ekspertize tabi tutularak, ortak üreticilerden alınırlar. İzlenebilirlik için alınan her bir kasa kuru incir üzerinde üretici ortak numarası, miktarı, ürün niteliği ve kooperatif adına ilişkin bilgileri içerecek şekilde kodlanır.  

Bu şekilde Kooperatiflerden gelen kuru incirler Germencik İncir İşleme ve Depolama Tesisinde tekrar ekspertize tabi tutulur.


 

Hammadde Giriş

Kooperatiflerden alınan kuru incir plastik kasalar içerisinde işletmeye getirilir, yapılan ekspertiz işleminden sonra kuru incirin işletmeye girişi sağlanır.

Fümigasyon

 

Fumigasyon

İşletmeye kabulü yapılan hammaddeye magnezyum fosfin ya da CO2 kulanılarak fümigasyon işlemi yapılır, bu sayede üründe canlı zararının önüne geçilir. 

Basınçlı CO2 Tankları

 

Kalbur Hattı

Fümigasyon işleminden sonra hammadde kalbur hattına alınır, burada önce kaba kirlerden sarsak elek yardımıyla arındırılır, aflatoksin bandına geçen ürün fiziksel ayıklama işlemi ile aflatoksin içeren incirler, kalburlama ve depolamada incirlerin birbirine aflatoksin bulaştırmasını önlemek amacı ile ön aflatoksin ayıklama işlemine tabi tutulur. Aflatoksin ayıklama işleminden sonra seçme ayıklama bandında, yabancı madde, ekşi, küflü, güneş yanıklı, yarık, çatlak, böcek hasarlı incirler ayıklanır ve boylama (kalburlama) işlemi yapılarak depolanır.

 

Soğuk Hava Depolama

Soğuk Hava Depolama alanında kuru incir ürünleri kontrollü sıcaklık ve bağıl nem (5-10 °C / % 50-60 nem spektlerde)  değerinde  uzun süre, kalite kaybı  ve bozulma yaşanmadan  depolanmaları sağlanır.

Aflatoksin Kontrolü

 

Aflatoksin Kontrolü

Kuru incirler, aflatoksin ayıklama işleminden sonra üretime alınmadan önce aflatoksin ayıklama makinesinden geçirilerek, lazer yardımı ile içindeki aflatoksinli incirler ayrılır. Makineden geçirilen kuru incirler daha etkin kontrol olması için yine karanlık ortamda, ultraviyole ışık altında üçüncü kez aflatoksin kontrolüne tabi tutulmaktadır. 

Yıkama ve Dinlendirme

 

Yıkama ve Dinlendirme

Kuru incirler tuzlu su ile yıkanarak üzerindeki kirlerden arındırılır, X-Ray taraması yapıldıktan sonra dinlendirme işlemi sonrasında uygun nem değerine getirilir. 

Ambalajlama

 

Ambalajlama

TS 541 Kuru İncir Standardı ve müşteri spesifikasyonlarındaki üretim tipleri doğrultusunda sekil verilen incirler gıdaya uygun ambalajlar içerisinde paketlenir. Paketler, etiketleme yönetmeliğine uygun bilgileri içeren etiketler ile  etiketlenir.


Kalite Kontrol

Ürünlerimiz yasal şartlar, ulusal ve uluslararası standartlar ve/veya Müşteri spesifikasyonları doğrultusunda işlenip, kalite kontrol laboratuvarında nem ve mikrobiyoloji analizine tabi tutulur. Hammaddeden son ürüne kadar bütün üretim aşamalarında belirlenen kontrol noktalarında kalite kontrol elemanları tarafından kontrol edilmektedir. 
 

X-Ray

İncirlerimiz, küp kesik incir veya şerit kesik incir gibi farklı üretim tiplerinde ve üretim hatlarında işlenmekte olup, kuru incirler bütün olarak ya da küp kesik veya şerit kesik halde müşteri isteği doğrultusunda X-Ray makinesinden geçirilerek, olası yabancı maddelerden arındırılır. 
 

Metal Dedektör

Ürünlerimiz metal özelikli yabancı maddelerin ayrılabilmesi için hassas özelikteki metal dedektörlerden geçirilir. 

 

Son Ürün Fümigasyonu

Sevkiyattan önce ürünlerimiz, olası canlı  bulaşıklığının önlenmesi için  fosfin  esaslı fumigant  veya ülke gerekliliği ve müşteri isteğine göre farklı fumigantlarla ile ortam koşullarında fumigasyon işlemi yapılır. Bu fumigasyon işlemi zararlının yumurta, larva ve ergin haldeki tüm evrelerinde etkilidir. 

 

Sevkiyat

Fumigasyon işlemi tamamlanan ürünler çeşitli taşıma araçları ile sevk edilirler.

Paketleme esnasında ve son üründe kalite kontrol elemanları tarafından ara ürün ve final kontrolleri yapılmaktadır. Yasal şartlara, gıda güvenliği yönetim sistemine ve müşteri isteğine göre bitmiş üründe analizler yapılmaktadır. Analiz sonuçları uygun olan ürünlerinin sevkiyatına izin verilmektedir.