Türkiye'de kooperatifçiliğin temelini oluşturan ve kökleri 1915’li yıllara dek uzanan Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, kooperatifçiliğin tarihsel gelişim sürecinde oldukça seçkin ve onurlu bir yer tutmaktadır.
1900’lerin başında Ege Bölgesi'nde bazı ürünlerde dışa bağımlılığın yarattığı sorunlar nedeni ile çiftçinin zorlu koşullarda yetiştirdiği ürününün pazarlanması konusunda yaşadıkları olumsuzlukların giderilmesi ve İzmir Yemiş Çarşısı’nda kurulan tekelin kırılması amacıyla, 29 Ocak 1912'de Germencik‘te, 4 Şubat 1912'de ise Aydın'da Egeli incir üreticilerinin gerçekleştirdiği üretici kongreleri ile Ege Bölgesi'nde Tarım Satış Kooperatiflerinin kuruluşuna gidilecek ilk adım atılmıştır.
Nazmi Topçuoğlu, Kazım Nuri Çörüş, Ahmet Sarı ve arkadaşları, üreticilerin yaşamakta olduğu olumsuzluklardan kurtulabilmesinin tek yolunun, üreticiler arasında oluşturulacak kooperatif çatısı olduğunu görmüşlerdir. Ege Bölgesi üreticilerini örgütleyen ilk kuruluş olan “Kooperatif Aydın İncir Müstahsilleri Anonim Şirketi”, 21 Ağustos 1915 tarihinde kurulmuştur. Bugün bu tarih Tariş’in kuruluş günü olarak kabul edilmektedir. Birlik, kuruluşundan itibaren hızlı bir büyüme gerçekleştirmiş, incir üreticilerinin ürünlerinin en uygun şekilde ve adilce değerlendirilmesi sağlanmıştır.